Правильний догляд за мармитами: як не пошкодити нержавіючу сталь і якими засобами для догляду користуватися?
Часто роздача і демонстрація страв закладами громадського харчування потребує підтримки певної температури. Марміт – це спеціальні ємкості прямокутної, круглої або овальної форми з кришкою, які дозволяють після приготування їжі зберігати її в підігрітому вигляді. У такий спеціалізованої посуді страва тримає необхідну температуру 2-4 години. При цьому вміст не пересушується, не закипає, не пристає. Але перш ніж купити марміт з нержавійки в Україні, варто ознайомитися з правилами догляду за ними, перевагами такого обладнання для сфери HoReCa.
Марміти теплові: плюси використання
Марміти для громадського харчування дозволяють зберігати температуру приготованих страв у межах від 20 до 80 °С. Обладнання можуть встановлювати безпосередньо на кухні або ж роздачі – найчастіше таке розташування характерно для їдалень, оскільки всі страви залишаються в полі зору відвідувача, при цьому не охолоджуються. Такий тип зберігання їжі притаманний і готелям, де надається шведський стіл для відпочиваючих.
Якісне обладнання для роздачі їжі – марміти, спрощує роботу персоналу і прискорює процес видачі замовлень. При цьому допомагає зберігати умови, які вимагають санітарні правила, а саме: температура перших страв, соусів до них і напоїв, які подаються гарячими, – не менш 75 °С; температура других страв і гарнірів – від 65 °С.
Які можна купити марміт з нержавійки в Україні
Марміт для кафе, їдалень, буфетів поділяється за видом продуктів, для яких він призначений:
- соуси і гарячі напої, наприклад, глінтвейн;
- перші страви;
- другі страви, гарніри;
- об'єднані або ж універсальні марміти.
Є також зручні настільні марміти, які набувають для будинку або невеликих фуршетів – чафинг-діш. Вони ідеально зберігають випічку, гарніри до основних страв.
При виборі обладнання фахівці рекомендують звертати увагу на джерело живлення, його нагрівальний елемент. Виходячи з цього критерію марміти поділяють на:
- Електричні. Це ємність, яка буде працювати від мережі 220-380 В, використовується найчастіше на лінії роздачі замовлень. Тут нагрів відбувається від тена. Такі марміти для роздачі ідеально підійдуть для їдалень.
- Газові. Вони підігріваються за допомогою спеціальних пальників, в яких знаходиться скраплений газ. Цей вид ємностей мобільний і використовується при обслуговуванні виїзних банкетів. Такі марміти для ресторанів є порятунком при великому потоці фуршетів. Вбудована система контролю сама автоматично скасовує подачу газу, якщо пальник буде відключена.
- Альтернативні – працюють на пальному гелі або інших сумішах. Такі суміші мають термін горіння від 3 до 6 годин, який вказується виробником.
Найпоширенішими в галузі громадського харчування є ємності перших двох типів. Звичайно ж, спосіб розігріву обґрунтовує параметри розміру та ваги ємності. Марміти для перших і других страв зазвичай працюють на паровій бані, адже так їжа не сохне і не підгорає, при цьому зберігаючи смакові властивості.
Правила догляду за нержавіючої сталлю
Нержавійка найчастіше використовується кухнями ресторанів, кафе, їдалень. Цей матеріал має простий, але привабливий зовнішній вигляд, він стійкий до високих температур. Це не означає, що догляд за ним простий. Дуже часто можна помітити плями на поверхні сталі, які неможливо відтерти. Так як же правильно доглядати за обладнанням з нержавійки?
Нержавіюча сталь містить домішка хрому, а також нікелю, чого не скажеш про звичайному металі. Саме ці елементи надають міцність, стійкість. Однак при неправильному догляді навіть такий матеріал поржавіє, зіпсується. Корозії піддається не сама сталь, а плівка, яку створюють корисні домішки.
Що потрібно робити, щоб зберегти марміт тепловий в первісному вигляді:
- Не застосовувати засоби, які можуть пошкодити поверхню. Для миття після користування вибирають тільки м'які губки або ганчірки, щітки з пластику. При пошкодженні жорсткою мочалкою або щіткою поверхні може утворюватися корозія.
- Якщо видніються лінії нержавійки, необхідно протирати площа уздовж них. Прикладом можна взяти нарізку м'яса, коли потрібно розрізати шматок вздовж волокон, а не впоперек.
- Необхідно якомога менше піддавати марміти для їдальні, кафе впливу жорсткої води з крана. Якщо ж такої можливості немає – не варто залишати ємності надовго замочувати. Саме від цього на поверхні залишаються плями, які не можна відтерти, може з'явиться корозія. Слід ретельно протирати після миття обладнання.
- Сіль потрібно додавати у киплячу воду, так як пряме попадання на поверхню нержавійки може викликати локальну корозію металу.
- Потрібно користуватися тільки перевіреними миючими засобами. В асортименті на ринку побутової хімії є велика кількість хімікатів, спрямованих на підтримання чистоти нержавійки. До вибору такого засобу потрібно підійти з часткою уваги, підбір неправильного продукту може зіпсувати покриття.
Правильний догляд за ємностями досягається шляхом підбору хімікатів і правильного догляду без порушення процесу мийки.
Які хімікати придбати для нержавіючої сталі
Для правильного підбору хімічних чистячих засобів потрібно відслідковувати наступні критерії:
- швидкість впливу на поверхню – варто добирати ті, які прибирають забруднення протягом 2-3 хвилин;
- засіб не має залишати липкий наліт;
- не мати їдкого запаху;
- має бути помірно густим, мати дозатор.
Важливо стежити за тим, щоб у складі перебували елементи, які захищають шкіру рук від хімічного впливу. Найбільш популярними хімікатами сьогодні вважаються Сарма, Forester, Hendi, Sanita, крем «Ультра блиск».
Придбання якісного професійного обладнання від виробника
Компанія Promtime – провідний виробник обладнання з нержавіючої сталі сегменту HoReCa. На нашому сайті на марміти ціни надаються у відкритому доступі, вони на 10-20% нижче конкурентів, адже, будучи виробником, ми можемо собі це дозволити. Фахівці компанії допоможуть вибрати модель, відповідять на всі питання, підберуть оптимальне обладнання. Купуючи у нас, ви можете не переживати за якість, функціональність, довговічність обладнання.