Як організувати простір на професійній кухні для зберігання посуду?

Сучасні підприємства громадського харчування використовують велику кількість найрізноманітнішої посуду. Її збереження – завдання відповідальна і непроста. Адже потрібно організувати все так, щоб кожен предмет був під рукою і в той же час ніщо не заважало виробничого процесу. Навісна полиця – перевірений століттями варіант, зараз не найкраще рішення для професійної кухні. Набагато більшу ефективність показали стелажні і экстендерные системи для зберігання посуду.
Стелажі виробничі, экстендеры і полиці
Стелаж – це просторова конструкція підлогового розташування, обладнаний полицями для зберігання. Виготовляють їх з самого різного матеріалу, але стелажі виробничі для професійних кухонь випускають тільки з нержавіючої сталі. Цей матеріал за всіма характеристиками ідеальний для застосування в громадському харчуванні. Він володіє властивою стали міцності, не піддається корозії, не боїться хімічної агресії, добре миється та дезінфікується і, що важливо, чудово виглядає.
Кухонний стелаж з нержавійки може бути будь-яких розмірів, придатних для того або іншого приміщення. Ці конструкції забезпечують полицями різного типу, знімними або стаціонарними. Як правило, їх роблять з нержавіючого сталевого прута або з листа сталі з просічкою для стікання води. Часто полиці додатково оснащують піддонами для збирання вологи. Стелажі для посуду можуть бути як стаціонарними, на ніжках-опорах, так і мобільними на колесах. Стелажі з нержавіючої сталі, оснащені колесами, зазвичай компактніше і легше стаціонарних побратимів. Місткість їх нижче, але у них є важлива перевага. З їх допомогою можна без зусиль організувати доставку посуду в будь-яке місце на кухні.
Экстендерные системи зберігання посуду використовують дещо інший принцип розміщення предметів. Еко конструкції з кількома ярусами, в яких замість полиць розміщені міцні і легкі пластикові контейнери. Вони можуть бути різного виду, розміру, конструкції, з кришками або без. Экстендерные системи мають важливий плюс – в їх контейнерах можна не тільки зберігати посуд, але навіть її мити. Але, незважаючи на це плюс, в нашому громадському харчуванні такий варіант зберігання кухонного начиння і різноманітного інвентарю використовують рідше стелажних систем.
Настінна полиця для сушіння посуду – хороше рішення для професійних кухонь з невеликими обсягами виробництва. Така полиця може мати різні габарити, з різною кількістю і типом полиць. Можливості такої конструкції на порядок нижче, ніж у стелажів і экстендерных систем, так як полки фіксуються до стіни, мають дуже обмежену здатність витримувати навантаження. Але для маленького кафе або бару навісні сушки для посуду можуть підійти просто ідеально.
Кухня з нержавіючої сталі: вимоги до місць зберігання посуду
До устаткування, призначеного для зберігання посуду, висувається цілий ряд санітарних та інших вимог. Найбільш важливими з них можна вважати наступні:
- Гігієнічність. Так як посуд контактує з поверхнями полиць і ємностей, вони повинні бути виготовлені з харчових матеріалів, що легко піддаються очищенню;
- Надійність. Скло і фарфор – як і раніше найбільш популярні матеріали для виготовлення кухонного посуду. Тому стелаж тумба або полку повинні забезпечувати дбайливе зберігання предметів. Міцно закріплені полиці, бортики, а також висока стійкість – обов'язкові вимоги до будь-яких систем зберігання кухонного начиння;
- Довговічність. Обладнання для професійної кухні – це недешева продукція. Тому цілком логічно, що при покупці ми розраховуємо на його тривалий термін служби. Кухня з нержавіючої сталі – перевірений варіант, який має великий ресурс, може служити десятиліттями;
- Безпека. Як і будь-яке обладнання, розташоване в зоні роботи і переміщення людей, стелажі і полиці повинні відповідати вимогам безпеки. Найбільш поширена проблема стелажів – нестійкість. Відповідальні виробники приділяють цього моменту особливу увагу і брендова продукція захищена від несподіванок. Слабке місце такої конструкції як сушка для посуду на стіну кріплення конструкції до основи. У цьому випадку надійність залежить як від виробника і інсталятора, так і від користувачів. Важливо дотримувати рекомендовані навантаження на полиці сушіння.
Есть и другие требования к оборудованию для хранения посуды. Для многих имеет большое значение внешний вид стеллажей и полок. Также в некоторых случаях важным условием может быть разборная конструкция изделий.
Размещение оборудования для хранения посуды
Почти в любой кухне профессиональной или нет, существует дефицит свободного места. Это связано с тем, что варианты для установки оборудования и конструкций для хранения ограничены необходимостью оставлять свободное пространство для работы и проходы для перемещения персонала. Стеллаж сушка для посуды должен располагаться с учетом стандартов и требований безопасности – пожарные нормы и положения техники безопасности выдвигают достаточно строгие требования к расстановке мебели на кухнях.
Чтобы правильно разместить стеллажи и полки в пространстве профессиональной кухни, часто приглашают профессиональных дизайнеров. Эти специалисты на плане помещения делают расстановку оборудования и могут предложить самые различные варианты решений. Ткой проект почти всегда экономит время, деньги и нервы при покупке оснащения для кухни кафе, бара или ресторана. Бывает и так, что полки и стеллажи стандартных размеров не подходят для установки в помещение. В таких случаях оборудование изготавливают на заказ. К счастью, в наши дни нет проблем с заказом любых конструкций для хранения посуды и кухонного инвентаря. Компании, занимающиеся производством мебели для HoReCa могут предложить огромное количество вариантов или создать эксклюзивный продукт в соответствии с вашими индивидуальными запросами.