Необхідні елементи для комплектації лінії роздач
Сучасна лінія роздачі життєво необхідна для закладів громадського харчування – з її допомогою можна правильно організувати процес ефективної подачі страв великого потоку клієнтів. Правильно підібране обладнання дозволяє не тільки швидко обслуговувати клієнтів, воно може естетично оздоблювати, прикрашати зал. Також воно повинно відповідати усім санітарно-гігієнічним та іншим нормам. Перед тим, як почати вибирати і замовляти лінії роздачі для їдалень, варто детальніше ознайомитись з їх особливостями, критеріями вибору.
Що таке лінія роздачі, мети використання, встановлення
Така конструкція, як лінія роздачі, – це спеціалізоване ресторанне обладнання, яке призначене для зберігання асортименту і демонстрації його клієнтам закладу. Роздавальна лінія дозволяє організувати стабільну подачу страв – після перегляду доступних пропозицій стає легше сформувати замовлення, згідно смаковим уподобанням. Особливість всіх елементів полягає в тому, що вони здатні підтримувати оптимальну температуру їжі. Гарячі страви залишаються теплими, а салати, десерти охолодженими.
Організація роботи закладів громадського харчування, побудована на використанні лінії роздачі, відрізняється своєю ефективністю значно економиться час на обслуговування, що впливає на збільшення клієнтського потоку, витрати на персонал.
Особливості облаштування лінії роздачі
Кожне кафе або ресторан, які готові встановити лінію роздачі, повинні звернути увагу на власні уподобання, особливості приміщення. Враховуючи всі нюанси, можна підібрати комплектацію системи, що ідеально підходить закладу.
При правильно підібраних елементах обладнання, їх якісному монтажі можна створити лінію, що має наступний функціонал:
- можливість зберігати готову продукцію, підтримуючи оптимальну температуру страв і зберігаючи їх смакові якості;
- можливість прорекламувати нові страви, спонукати клієнтів до замовлення, який спочатку не планувався;
- ефективне підвищення швидкості роздачі;
- організація швидкого доступу до всіх столовим приладдям.
Після того, як клієнт вибере страви і забере замовлення, він самостійно переносить його до вибраного столика. Важливо враховувати нейтральне обладнання – столи, які потрібно закупити для кафе, щоб мати можливість розсадити всіх відвідувачів.
Вибір основного обладнання
Сучасні лінії роздачі дуже сильно відрізняються від обладнання, яке стало популярним ще в СРСР. Завдяки поліпшеним технологіям виробництва є можливість підібрати відповідні елементи конструкції під різні індивідуальні потреби закладу громадського харчування. Але вибір деталей може бути ускладнений великим асортиментом сучасного обладнання. Головне – заздалегідь намітити приблизний план його розташування, а також врахувати, які страви будуть подаватися.
З основного обладнання, потрібного для створення повноцінної роздавальної лінії, виділяють:
- холодильні вітрини – застосовуються при зберіганні продуктів при певній температурі, також можуть використовуватися для демонстрації страв;
- підігріваючий марміт – купити його варто за можливість регулювати температуру страв, підтримувати в потрібному діапазоні;
- прилавки з вбудованим охолодженням ідеально підходять для розміщення салатів, закусок, десертів, потребують охолодження;
- модуль підігріву посуду – він допомагає підтримувати оптимальну температуру страви замовника;
- диспенсер для столових приладів, а також стійки підносів – можуть бути вбудовані або розташовуватися поруч, через певний проміжок часу.
Перевага установки лінії роздачі полягає в тому, що можна підібрати ідеально відповідну для певного закладу конструкцію. Але перераховані основні конструкції входить не всі роздавальне устаткування – його потрібно доповнювати нейтральними елементами. Нейтральний елемент лінії самообслуговування – це обладнання, призначене для зберігання неспецифічних продуктів, які не потребують певних умов. Також в перелік подібних елементів входять столи, полиці розміщення.
Нейтральне харчове обладнання можна назвати основою будь-якої кухні, так як воно включає в себе різні конструкції, призначені для готування, миття, складання і виконання інших процесів. Станом цього виду установок можна судити про чистоту в закладі, дотримання чистоти, санітарно-гігієнічних норм.
Для чого варто купити касове місце, його облаштування
Стандартна структура роздавальної лінії має завершальний елемент – касове місце. Це спеціально обладнаний невеликих розмірів прилавок, на якому може розміститися кілька таць з їжею, що була замовлена клієнтом. Також саме в цьому місці відбувається оплата замовлених страв.
Купити касове місце коштує для вирішення наступних завдань:
- на прилавку можна розмістити всю необхідну апаратуру при розрахунку клієнтів – монітор, термінал, апарат, інше;
- на спеціальних виступах можна розмістити продукти, які вибрав клієнт;
- внутрішня частина прилавка ергономічна – вона дозволяє зберігати необхідні для роботи дрібниці.
Вибираючи комплектацію роздавальної лінії, варто виходити з того, які саме елементи необхідні, як багато вільного місця в кафе. Не обов'язково купувати всі частини обладнання у суворо зазначеній кількості – сучасні системи хороші тим, що їх можна зібрати у відповідності з будь-яким індивідуальним запитом.
Якщо ви плануєте відкривати свій бізнес у сфері громадського харчування, то вам варто задуматися, як залучити клієнтів і переконати їх повертатися в заклад. Використовуючи професійне обладнання виробництва PromTime, ви зможете розробити унікальний проект, отримати найкращі за співвідношенням ціна-якість обладнання. Наші фахівці можуть порекомендувати, як правильно облаштувати приміщення, прийняти індивідуальне замовлення на виготовлення нестандартного обладнання.