Як організувати роботу лінії роздач

Багато закладів, які працюють у сфері громадського харчування, НoReCa, пропонують клієнтам страви швидкого харчування або на винос. Щоб забезпечити безперебійну роботу, швидке обслуговування клієнтів, потрібно мати відповідне харчове обладнання для нетривалого зберігання підготовлених до видачі відвідувачам теплих або холодних страв. Доречні такі лінії самообслуговування також при проведенні прийомів гостей на святах.
Щоб правильно організувати прибутковий бізнес з максимальною кількістю відвідувачів, варто замовити у компанії PromTime спеціальне обладнання, яке включає організацію по лінії роздачі страв. Дана стаття пропонує познайомитися з особливостями його вибору.
Які елементи включають лінії роздачі їдалень, кафе?
При облаштуванні лінії роздачі для їдалень, інших організацій громадського харчування необхідно мати чітке уявлення про необхідному наборі модулів.
- Марміт для перших страв – теплове обладнання, що використовується при збереженні потрібної температури, естетики приготовленої продукції. Цей ефект досягається присутністю підвищеної температури, що дозволяє готової їжі якийсь час залишатися теплою із збереженням її смакових якостей. При цьому тарілки, страви, що зберігається в таких модулях, не має контактів з джерелом тепла.
- Марміт для 2 страв – використання даного обладнання на лініях пояснюється тим, що воно здатне утримувати гарячими другі страви певний час із збереженням смакових якостей, привабливого зовнішнього вигляду.
- Лінія роздачі – дозволить зберігати їжу, яка має обмежений термін використання. Зручно користуватися такими комплектуючими при демонстрації підготовлених до вживання страв.
- Нейтральне обладнання – необхідність його встановлення полягає у можливості проводити демонстрації закусочних страв, випічки, різних напоїв, які не потребують підігріву або охолодження. Застосовуються пристосування для розміщення на них додаткової техніки. Це може бути кофемашина, роздавальник чаю, інші прилади.
- Столи для зберігання підносів і столового приладдя. Всі предмети лінії роздачі виконують своє призначення, тут враховується все, продумується розташування будь-якої дрібниці. Якщо техніка, підноси не будуть мати свого певного місця змісту – вони просто будуть губитися, опинившись серед тарілок. А щоб знайти їх, клієнтові потрібно буде витрачати час на пошуки приладів. Комплектація лінії додатковим прилавком дозволить працювати більш ефективно, без збоїв.
- Місце касира. Це остання ділянка лінії роздачі для закладів громадського швидкого харчування. Відвідувачі можуть відразу внести оплату за зроблене замовлення.
Подібне обладнання лінії роздачі закладів громадського харчування з самообслуговуванням клієнтів може комплектуватися додатковими пристроями: прилавком з холодильником, направляючими, по яких пересуваються підноси, іншими модулями. Вибір комплектуючих залежить від кількох чинників: рівня підприємства, габаритів і характерних особливостей приміщення, різноманіття меню.
Як вибрати марміт для їдальні?
Важлива складова лінії роздачі – марміт. Перш ніж купувати його, варто познайомитися з особливостями обладнання. По зовнішньому вигляду це звичайна посуд для приготування їжі, типу каструлі. Але усередині пристрою їжа може підтримуватися теплою тривалий час, як у звичайному термосі.
Вироби класифікують за:
- увазі конструкції: підлогові, компактні настільні, зручні пересувні;
- особливостям роботи: з підігрівом і відсутністю останнього;
- формою робочої поверхні: прямокутного, круглого або квадратного вигляду.
У великих їдальнях встановлюються підлогові стаціонарні пристрої для розміщення перших страв, що нагадує плиту, на якій розміщені конфорки. Невеликим і середнім підприємствам варто купувати настільний тип, який зручно розмістити на столі або поличці.
Найраціональніші – прилади пересувного виду. Вони зберігають їжу гарячою, на них зручно розвозити страви по столиках клієнтам. Всередині конструкції, передвигаемой на коліщатках, є система для розміщення мармітів. Їх днища оснащені тенами, які включаються кожен самостійно, у міру потреби. Але ціни таких приладів найвищі, їх зазвичай використовують в їдальнях з автоматизованими лініями роздачі.
Найбільш прості конструкції – марміти, які працюють без підігріву. У них система підтримки потрібної температури розташована між товстими стінками ємкості, що дозволяє отримати ефект аналогічний термосу. Створення внутрішньої герметичності допомагає наявність верхній, щільно прилягає до корпусу кришки. Ці пристосування використовують, щоб підтримувати температуру страв на потрібному тепловому рівні кілька годин. Такий посуд зручна кур'єрам, які доставляють підготовлені обіди по домівках, закладам.
Марміти з підігрівом виготовляють декількох підвидів. Є прилади, які можуть працювати від різних джерел: газу, електрики, зустрічаються також спиртові, гелієві. В їдальнях часто використовують пристрої з електричним підігрівом. На такі марміти ціни вище, але це найбільш зручні і вигідні апарати. Достатньо лише підключити до електромережі.
При купівлі обладнання потрібно враховувати і матеріали його виготовлення. Так, зазвичай корпус мармітів – сталевий. Інші елементи можуть бути з нержавіючої сталі, срібла, алюмінію. Всередині поверхня обробляється харчовим алюмінієм, що захищає продукти від металевих включень.
Якщо ви вирішили марміт з нержавійки купити, необхідно звернути увагу на кілька моментів:
- безпека, простота експлуатації – найкраще вони проявляються в електричних приладах;
- кількість конфорок, ємностей, щоб забезпечити одночасний підігрів потрібної кількості страв в одному пристрої;
- є захисний термостат, здатний призупинити функціональність приладу при відсутності води;
- габарити виробу – невеликим кафе або столовим варто придбати універсальний агрегат, який підходить відразу для двох страв.
Форма мармітів не змінює їх функціональні можливості. Прямокутні часто використовуються в пересувних установках, де є яруси для зручного розташування посуду. Вибирати форму робочої поверхні устаткування кожен може по своєму смаку, що залежить від практичних завдань, бюджетних можливостей.
Зручний прилад, що використовується при організації роздавальної лінії у великих закладах, – марміт промисловий, використовуваний при зберіганні готових страв, напівфабрикатів. Його можна використовувати також при приготуванні їжі, замінивши каструлю. Наявність подібного обладнання економить електроенергію – немає необхідності користуватися мікрохвильовками. Прилади виручають в ситуаціях, коли їжа не підлягає розігріву другий раз.
У компанії PromTime ви можете купити лінії роздачі для їдалень, ціни на які вас приємно здивують. Пропонуємо в асортименті обладнання власного виробництва різного об'єму, форми, яке працює від електромережі, на сухому паливі. Окремо варто придбати електричні нагрівачі для марміту НoReCa на вигідних умовах.
Купуйте якісне обладнання про виробника з репутацією за доступними цінами!